![](/media/lib/120/n-nano_rods_j-n4yuaa-2a1d51fd6198cc3857bec8516307a9b2.jpg)
Nowy katalizator dla mikrobiologicznych ogniw paliwowych
22 czerwca 2012, 15:23Profesorowie Junhong Chen i Zhen He z University of Wisconsin-Milwaukee zidentyfikowali katalizator dla mikrobiologicznych ogniw paliwowych (MFC), który jest równie wydajny jak obecnie używane katalizatory oparte na platynie, a jednocześnie jest 20-krotnie tańszy.
![](/media/lib/157/n-skakanka-efc49fb050b527e3a634d783812fa5c1.jpg)
Ruch w pionie zmniejsza głód
12 kwietnia 2013, 06:35Ćwiczenia związane z ruchem w pionie, np. skakanie na skakance, zwalczają uczucie głodu w większym stopniu niż inne formy aktywności fizycznej.
![](/media/lib/93/n-neurony-10635367e6df98f82261c5ab9cfede67.jpg)
Zmodyfikowane komórki macierzyste walczą z alzheimerem
16 kwietnia 2014, 12:53Gdy naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine przeszczepili do mózgu myszy z objawami i zmianami patologicznymi alzheimera genetycznie zmodyfikowane nerwowe komórki macierzyste (nKM), zauważyli dochodzi do rozkładu głównego składnika neurotoksycznych złogów - beta-amyloidu (Aβ).
![](/media/lib/99/n-kawa-b68ec56aa488c24bd6052a965a3d771d.jpg)
Kwas chlorogenowy zapobiega chorobom związanym z otyłością
18 listopada 2014, 13:45Występujący w kawie kwas chlorogenowy (CGA) znacząco zmniejsza insulinooporność i stłuszczenie wątroby u myszy karmionych wysokotłuszczową paszą.
![](/media/lib/117/n-tzrustka-a5ac0a9f794219913106ccc5a23f8a8c.jpg)
Cukrzycy mają mniej białek chroniących przed atakiem układu odpornościowego
30 lipca 2015, 12:39We krwi osób z cukrzycą typu 1. występuje niższy poziom 4 białek chroniących tkanki przed atakiem własnego układu odpornościowego.
![](/media/lib/244/n-satellite-t135-5ee34807c99c7e88fdf4eeeb9f2d3d38.jpg)
Toshiba wymieni wadliwe akumulatory w laptopach
1 kwietnia 2016, 11:37Toshiba musi wymienić 100 000 akumulatorów w swoich laptopach. Zaczęła domagać się tego American Consumer Product Safety Commission po tym, jak okazało się, że 4 takie akumulatory uległy przegrzaniu
![](/media/lib/220/n-jelita-e6e2e8d039ade30340054efe241cb115.jpg)
Emulgatory sprzyjają rakowi jelita grubego
9 listopada 2016, 07:00Emulgatory, które mają nadać żywności odpowiednią teksturę i wydłużyć czas jej przydatności do spożycia, zmieniają skład mikrobiomu w sposób sprzyjający stanowi zapalnemu i rakowi jelita grubego.
![](/media/lib/276/n-naczynia-oun-1c4bffe6cdeb5f98daf25abcc1dd9df2.jpg)
Kwasy omega-3 odpowiadają za integralność bariery krew-mózg
8 maja 2017, 11:05Kwasy omega-3 odgrywają kluczową rolę w podtrzymaniu integralności bariery krew-mózg, która chroni ośrodkowy układ nerwowy (OUN) przed krążącymi z krwią bakteriami, innymi patogenami czy toksynami.
![](/media/lib/293/n-1208975719_978277-d6eb3b82bb47c409381b9223c0eae7a9.jpeg)
Zmiany w diecie mogą wydłużyć życie chorych z parkinsonem
24 listopada 2017, 15:46Utrata wagi przez pacjentów z chorobą Parkinsona (ChP) skraca długość życia, a także zwiększa ryzyko demencji i bycia zależnym od innych.
![](/media/lib/121/n-duzo-krwi-10509b4fa62c906fd6fd0c83059c9181.jpg)
Zdrowe erytrocyty płyną w uporządkowanym ustawieniu
2 lipca 2018, 11:11Zdrowe erytrocyty tworzą dwuwymiarowe wzorce krystaliczne. Zmienione chorobowo tego nie potrafią.